Opleidingsfonds voor zwarte vrouwen in Zuid-Afrika

 

Studentes

Pfariso studeert rechten in Kaapstad. Ze krijgt sinds 2012 een beurs. Dat is een jaar meer dan gebruikelijk, om haar de kans te geven haar studie goed af te ronden.
Ze ervaart de examens als een van de grootste uitdagingen omdat het studeren wanneer je op de campus woont, niet altijd makkelijk is door de onrust die er heerst.

Samkelisiwe studeert landbouwkunde in Kwazulu Natal. Ze krijgt sinds 2014 een beurs. Ze is begonnen op een hogere beroepsopleiding en ze gaat nu door met landbouwkundig management. Ze zegt hierover: een diploma alleen is niet genoeg om een baan te krijgen. Je hebt moed en passie nodig om het onmogelijke mogelijk te maken.

Jeanet studeert natuurkunde in Kaapstad. Ze krijgt een bijdrage sinds 2014. Ze is nauw verbonden met haar familie. Toen haar grootvader overleed, viel het niet mee om zich goed te concentreren op haar studie. Toch zet ze door en hoopt ze uiteindelijk haar diploma te behalen

Nokuhanya studeert psychologie aan de universiteit van Johannesburg. We hebben haar eerder ondersteund in 2012. Inmiddels doet ze een masters opleiding en vroeg opnieuw een bijdrage. Ze kreeg in 2015 voor de tweede maal een beurs. Ze heeft in de tussenliggende periode stage gelopen en doet nu onderzoek. Wanneer dat is afgerond kan ze afstuderen en heeft dan een grotere kans op werk

Akhona studeert economie aan de Mandela universiteit in Port Elizabeth, en krijgt een beurs sinds 2015. Ze studeerde al een paar jaar voordat ze een beurs bij Malibongwe aanvroeg. Ze wil haar honours nog doen na haar bachelor. Ze heeft meegedaan aan een traject waarin studenten werden geholpen zich academisch en persoonlijk te ontwikkelen. Dat heeft bijgedragen aan haar ontwikkeling en professionaliteit.

Nozithembiso studeert elektronica aan het Eastcape Midland College in Uitenhage. Ze ontvangt sinds 2015 een beurs. Ze ervaart dat het lastig is om als vrouw deze studie te doen, omdat zelfs de leraren niet geloven dat dat mogelijk is. Het is de uitdaging om hen van het tegendeel te overtuigen, zegt ze. Toch is het een goed jaar voor haar en behaalt ze goede resultaten.

Thokozani doet een jaar haar post graduate in accountancy aan de universiteit van Kaapstad. Ze vindt dat ze met deze studie alle kanten op kan in verschillende bedrijfstakken.

Thandi studeert accountancy aan de universiteit van de Free State in Bloemfontein. We ondersteunen haar sinds 2015. Opgevoed door haar grootmoeder in een klein plaatsje was het een uitdaging om te gaan studeren. Ze wil, wanneer ze klaar is met haar studie en zelf verdient, haar broers/zussen ondersteunen om ook hen helpen zover te komen. De bijdrage van Malibongwe maakt het grote verschil. Ze is er erg blij mee.

Dintle studeert accountancy, ook in Bloemfontein. Ze krijgt sinds 2015l een bijdrage voor haar studie. Ze meldt dat studeren haar meer leert: zelfdiscipline, time management en toewijding. Daarnaast is het lastig om de financiƫle eindjes aan elkaar te knopen en dat geeft wel spanningen. Haar toekomst ziet er goed uit, zegt ze, want ze doet nu wat ze altijd wilde. En dat dankzij de bijdragen van Malibongwe.

Ncediswa studeert sinds 2012 aan de universiteit van Fort Hare voor haar bachelor sociaal werk. Ze krijgt ondersteuning sinds 2015. Hierna wil ze nog graag haar honours doen. De universiteit heeft haar gevormd, vertelt ze, en ze ziet vooruitgang. Ze doet mee in intellectuele debatten en discussies.

Noluthando doet de lerarenopleiding aan de universiteit van Kwazulu Natal, en krijgt sinds 2015 een beurs. Ze komt uit een achtergestelde situatie met een werkloze moeder en broers en zussen die nog op school gaan. Een opleiding is erg belangrijk, vindt ze, en daarom heeft ze gekozen om de lerarenopleiding te gaan doen.

Mamoruti studeert psychologie aan de universiteit van Kaapstad. Ze krijgt een bijdrage vanaf 2015. Het was altijd al haar grote droom om een professionele psycholoog te worden. Doordat ze een financiƫle bijdrage kreeg, voelt ze zich verplicht hard te werken en zijn haar resultaten verbeterd.

Lebogang studeert aan de universiteit van de Westkaap en doet een honours in geologie. We ondersteunen haar voor een jaar in 2015.
Het was lastig voor haar in voorgaande jaren de kosten op te brengen voor haar studie. De bijdrage van Malibongwe helpt haar de studie af te ronden en een baan te vinden.

Sinds 2016 worden er nog 7 vrouwen ondersteund.uo
Nederlandse vlag   English Flag